Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 09:12 2 229 47

Обмислят по-ранен старт на учебната година

  • учебна година-
  • ранен старт

В България учебната година започва най-късно - на 15-ти септември, докато в другите държави първият учебен ден e около 10-15 дни по-рано

Обмислят по-ранен старт на учебната година - 1
Снимка: БГНЕС

Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-ти. Това заяви в "Денят започва" министърът на образованието и науката Николай Денков. Той изтъкна, че в България учебната година започва най-късно - на 15-ти септември докато в другите държави първият учебен ден e около 10-15 дни по-рано.

Според него изместването на първия учебен ден е разумно, особено в сегашната епидемична обстановка, защото това осигурява повече време за преговори и затвърждаване на материала. Освен това през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън.
Към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците, заяви още Денков. Ако се натрупат пропуски, е възможно учебната година за по-малките да се удължи със седмица-две най-късно до края на юни, както се случи миналата учебна година.

Докато необходимите количества тестове не бъдат доставени в склада на БЧК, от МОН не могат да кажат дата за връщането на по-големите ученици, категоричен беше Николай Денков.

Към момента министерството на здравеопазването е поръчало около 4,2 милиона теста. Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които вече са разпределени. В момента склада в БЧК има 114 300 теста, които са достатъчни за тестването на най-малките ученици до края на следващата седмица.
Служебният министър на образованието беше категоричен, че не може да става дума за дискриминация спрямо учениците от 11 до 19 години заради факта, че все още не могат да се завърнат в класните стаи.

Той изтъкна, че заболеваемостта у нас е такава, че сега най-важно е да осигурим опазването на общественото здраве. В рамките на ограниченията, наложени от здравните власти, МОН се опитва да намери начин да върне децата в класните стаи.

"Борбата е да осигурим тестове за всички." - каза Денков.

В София има концентрация на ваксинирани ученици, така че най-вероятно учениците от някои гимназиални паралелки ще се върнат в клас със зелен сертификат, каза още министърът на образованието. Николай Денков заяви, че ако получи покана да остане на министерския пост в следващия редовен кабинет, ще я обмисли. Към момента такива разговори не са водени. Той участва в коалиционните преговори в сектор "Образование", защото е поел ангажимент към "Продължаваме промяната" да помогне на партията с изготвянето на програмата в тази сфера. Денков изтъкна, че е изключително обнадежден от проведената дискусия.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глупост

    65 7 Отговор
    Поредната глупост, не отнемайте ваканцията на децата!

    А и 15-ти септември от край време си е като един празник - първи учебен ден! Това ли са ви проблемите на образованието, това ли ви е реформата?

    Коментиран от #15, #35

  • 2 хаберих

    8 3 Отговор
    В Русия отдавна учебната година се открива на първи септември,ама там времето е по-студено от това в Бългерията изостанала и ограбена.
  • 3 Roro

    22 6 Отговор
    и от къв зор тези 15 дена родителите се подготвят за учебната година след августовските почивки?!
  • 4 честен ционист

    3 33 Отговор
    Така почваме в Израел и от 6г. възраст. А не като Ганчо дондуркане доде стане на 7. Аз на 7 вече можех да чета, смятам и чекова книжка имах дори. Неслучайно САЩ и Канада напират децата над 6г да могат да гласуват в изборите.
  • 5 Toshko

    19 4 Отговор
    Лол, "голяма" реформа пфф
  • 6 Тато из Правец

    9 10 Отговор
    По образец на Съветска Русия! Щото аз имам два внука в Европа и те започват занятия между 12-15 септември,в зависимост от почивните дни!?? И те така...

    Коментиран от #13

  • 7 JEFF

    5 13 Отговор
    Децата нямат проблем с това , но учителките няма да са съгласни. В образователната система трябва да се започне от учителите, повечето от тях са неприложими в днешния свят .
  • 8 ТаУмВзе

    26 5 Отговор
    2 невалидни учебни години и може да почвате когато искате! Неуки роби трябват и гаврата да продължи!
  • 9 русенец

    13 4 Отговор
    Интересно ми е как ще отнемете половин месец от почивката на даскалите...:)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БАЙ Х@Й‼

    27 2 Отговор
    Браво👿 Най-после разбрахте къде е проблемът в образованието 👿 Като сменихте номерата на колите - решихте проблема с остарелия автопарк 👿 Като прокудихте два милиона да търсят работа зад граница - решихте проблема с безработицата 👿 Като си гласувахте големи заплати- решихте проблема с ниските доходи 👿 А НАРОДЪТ ИСКА ДА СТАНЕ БАЩА НА БРАТЯТА ВИ 📌📌📌📌
  • 12 Тоя е

    17 2 Отговор
    брат на фаучи. Като две капки вода са. Много проЗд и нагъл.
  • 13 JEFF

    3 12 Отговор

    До коментар #6 от "Тато из Правец":

    В Европа започват училища на 6 години . Първият учебен ден е между 1 и 15 септември, различен за училищата , за да не се образуват задръствания по улиците , и родителите да не отсъствуват едновремено от работа. Първият учебен ден започва с учебни часове, а не с музика и цветя за госпожата.

    Коментиран от #25, #47

  • 14 кабел

    17 3 Отговор
    Направете учебната година да започва от средата на август. Явно е,че искате да побърквате хората.
  • 15 gejropka

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "глупост":

    В ИСПАНИЯ ЗАПОЧВАТ НА 15ТИ ТОВА ЧУЧЕЛО НЕ ЗНАМ ОТ КЪДЕ Е ВЗЕЛО 1ВИ СЕПТЕМВРИ,ЦЯЛ ЖИВОТ БЪЛГАРИЯ УЧЕНИЦИТЕ ЗАПОЧВАХА НА 15ТИ ДАЖЕ ПРЕЗ КОМУНИЗМА РУСИЯ ВИНАГИ ЗАПОЧВАШЕ НА 1ВИ ЯВНО СВЕТЪТ ВЕЧЕ Е ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕН И БЪЛГАРИЯ СЕ ВРЪЩА ПОД РУСКО ВЛИЯНИЕ.

    Коментиран от #43

  • 16 Табаков

    4 1 Отговор
    "Много проЗд и нагъл." Баце рече: " Аз съм прозд и вие сте прозсдти,та затова се разбираме!".
  • 17 А50

    8 2 Отговор
    В момента не можеш да накараш учителите да се върнат в клас въпреки желанието на децата, това е парадокс. И как може само глупости да мислят, а не погледнат съдържанието на учебниците, написани са в отвратителен стил. Учебникът по история е мното далеч от истината

    Коментиран от #27

  • 18 Гост

    15 1 Отговор
    Тези КОКОНИ, стоят на топло в креслата и САМО щуротии измислят! За толкова години, как не се появи ПОНЕ ЕДИН читав МИНИстър, все КАЛИНКИ!
  • 19 препис

    7 0 Отговор
    " съдържанието на учебниците, написани са в отвратителен стил. Учебникът по история е мното далеч от истината." Казано е: Прост народ-слаба държава. Просто и заспало племе,а държава никаква.
  • 20 Жан Клод ( с двата ножа)

    5 0 Отговор
    Еее продавате се на чужди интереси, има причина и тя със сигурност не е свързана с благото на децата.
  • 21 има хиляди начини да бъдеш, здрав

    7 3 Отговор
    има хиляди начини да бъдеш, здрав, умен, красив, щаслив и с пъти по-богат, БЕЗ ВАКСИНА!!!
  • 22 456

    6 12 Отговор
    А какво да се каже за Германия, като лятната ваканция е само 6 седмици? Дъщеря ми тази година започна на 10.08, вие за 10 дни го направихте на проблем. И без това децата много, много не са на училище.
  • 23 Мен малко ме вълнува. Аз съм го преболед

    3 2 Отговор
    Мен малко ме вълнува. Аз съм го преболедувал, не разчитам на ваксината /То стана ясно, че докато не го преболедуват всички, тази глупост няма да свърши...
  • 24 Лост

    9 1 Отговор
    По рано ви стигаше времето. Даже и грипна ваканция имаше. А още по рано и три-четири седмици бригада имаше.
  • 25 При нас пък, 300 години е

    18 1 Отговор

    До коментар #13 от "JEFF":

    Започвал все така, като празник и 1989г. бяхме сред петте най-интрлигентни нации на планетата, да е май бяхме втори! Като почнахме да правим “като на запад” , се превърнахме в прости тикви! Та, хайде стига сме копирали!
  • 26 Безумието на гърба на нашите д

    6 1 Отговор
    Безумието на гърба на нашите деца трябва да спре!

    Коментиран от #30

  • 27 Едеее

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "А50":

    И защо смяташ че учители пишат учебниците?
  • 28 Sofia

    3 1 Отговор
    Задръстванията ще започват от 1 септември вместо след 15-ти

    Коментиран от #32

  • 29 Златина Илиева

    10 1 Отговор
    Подигравката е за всички деца, от I-ви до ХII-ти клас, също е подигравка за учителите и за родителите.
    ШЕПА ХОРА СЕ ПОДИГРАВАТ С ЦЯЛ ЕДИН НАРОД. Ама и народът позволява това, нали?!?!
  • 30 Мая Георгиева

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Безумието на гърба на нашите д":

    Тестовете при 1- 4 клас показаха и доказаха, че са излишни! Целта им е друга Да изпълняват плановете на СЗО и да доказват пред СЗО, че работят по плановете им. Продажници!
  • 31 Селяк

    11 2 Отговор
    Като чета какви реформи искат да направят и ми става ясно за кого работят - определено не за народа! Вместо да се концентрират в ремонта на училищата и детските градини, в строежи на повече училища, детски кътове, занимални, детски градини, увеличаване на заплатите на учителите, поправка на материала в учебниците - те местят първия учебен ден! Е наистина си проличава какви ни управляват! Направо го пишете целогодишна учебна година - старт на 2ри Януари и край на 24ти Декември с 1 седмица почивка за Коледа! Какво го мислите толкова с тея мозъци на калинки дето ги имате!
  • 32 Чалга и ваксини

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Sofia":

    Ако се направят тестове за антитела ще се окаже, че повечето деца са преболедували. Но явно интересът е не да се направи реален скрининг, а друг. Междудругото единственият човек от класа на сина ми, който засега се е оказал положителен за К, беше ваксинираната им учителка.
  • 33 Затвор за Денков

    5 0 Отговор
    За огромно съжаление!!! Аз имам деца и в двете степени. Едното ходи с тестове два пъти седмично, а другото...горкото😞😞😞. Сърцето ми плаче. И се питам, след като вече две седмици ги тестват малките и се вижда резултата, господа управляващите не си ли правят изводи?!?! Видно е, че децата не са основните виновници!!! Защо и до кога ще са потърпевши и изкупителна жертва!? За чия сметка!? До кога интересите на управляващите ще са пред интересите на нашето бъдеще-децата!?!?! Дават ли си сметка каква е "добавената стойност" на това обучение трета година подред? И питам дали децата са повече от останалото население, че да са виновни, или отговорност имат основната част от населението - възрастните?

    Коментиран от #36

  • 34 Машала

    12 0 Отговор
    Поредната простотия! Седнете си на задниците и не мислете глупости а свършете някоя работа като хората. От както се помня се е учило така. И станахме умни и знаещи хора. А сега и цяло лято да се учи все тая! По дибре премахнете дилигираните бюджети и калинките от образованието! Навъдиха се психолози, психоаналитици хиляда специалности и накрая нищо!
  • 35 moiraine

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "глупост":

    Хайде да се изясните най-после какво точно искате! Нали един от поводите да мрънкате срещу учителите беше огромният им отпуск, през който само си клатели краката. Е, сега ще им намалее отпускът, трябва да сте изключително доволни. Освен това нали все има негодуващи как нямало достатъчно време да усвоят материала и учителите препускали, за да следват учебния план. Е, сега ще има повече време, само дечурлигата да искат да учат, ама май няма кой да ги възпита в ученолюбие.
    А с тая гадинка, която хич не ще да си ходи с и без ваксини и мерки, ще се наложи хлапетиите да учат през топлите месеци, когато тя не вилнее чак толкова и по-малко да се събират в клас през зимата.
    Това е положението! Свиквайте!
  • 36 БАЙ Х@Й‼

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Затвор за Денков":

    А защо тестовете на децата НЕ СЕ ВКЛЮЧВАТ в статистиката за направени тестове ❓❓❓ Нали се сещате ‼️
  • 37 редник

    9 1 Отговор
    Учебната година започва за учениците на 15 септември, но за учителките в началото на месеца, защото има доста подготовка. Ако се реши учениците да започват на 1 септември, то учителките ще трябва да се върнат на работа около средата на август, което ги лишава от пълноценна почивка...
    И още - много български семейства се възползват от намаленията за почивка от началото на септември...

    Коментиран от #38

  • 38 JEFF

    2 6 Отговор

    До коментар #37 от "редник":

    Колко време почивка им трябва на учителките ?

    Коментиран от #41, #44

  • 39 За душите ви

    4 3 Отговор
    Нacраха работещото, а мислят за дивото. Това което извършиха този, главатарят му Мунчо и калинките на Бойко, остава като черна дупка в образованието на поколения. 15 дни няма да компенсират хаоса, който създават.
  • 40 000000

    3 0 Отговор
    Махнете го това заралийско недоразумение, ще докара ракива проблеми че ще провали системата, нещастник
  • 41 редник

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "JEFF":

    "Колко време почивка им трябва на учителките ?"

    Умората не е само физическа, тя е и психическа - който е преподавал - знае!
    Учителките, освен преподавателската работа, са затрупани с излишна документация, класно ръководство, работа с родители, дежурства, съвети, курсове за усъвършенстване, работа по проекти и т.н. - някои от тези дейности са и през лятото...
    Малко са тези, които могат да си ползват цялата отпуска - има с по 100 и повече дни неползвана...
  • 42 а яяя

    7 1 Отговор
    А климатиците кой ще ги осигури, защото септември е с температури около 30градуса. Този мунчовец знае ли, как децата учат при тази температура в стаята. Започват някои държави, но те са по на север.
  • 43 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "gejropka":

    Дори когато твърдеш, че сме били под "руско влияние", учебната година започваше от 15.09, а в СССР винаги от 01.09.!
  • 44 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "JEFF":

    Пробвай да работиш като учител поне една седмица и ако издържиш, пак коментирай....
  • 45 Да попитам

    7 0 Отговор
    Това ли ти е най-големия проблем, кога да започва учебната година?!?!?!
    Образованието се е разпаднало отвсякъде, този се занимава с глупости.
  • 46 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Направете го в първия вторник на септември,както сесиите на ООН. Големи простаци сте вие демократите, готови сте да ликвидирате всяка българска национална традиция, защото сте просто национални предатели.
  • 47 ШЕФФ

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "JEFF":

    В Европа и 24 май не празнуват. Е, и???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол